perjantai 9. elokuuta 2013

Selviytymisopas pitkille ja vähän lyhyemmilekin lennoille.
Olen lentopelkoinen. Siinä. Sanottu.
Mutta olen myös lentopelkoinen, joka on tehnyt maailmanympärysmatkan ja lentänyt jos jonkinmoisella pärryyttimellä.

Lentopelkoisuuteni määrittäminen on hieman hankala käsittää. En pelkää koneen rysähtävän tonttiin hetkenä minä hyvänsä enkä pelkää että lentokone kaapattaisiin. En vain ymmärrä miten monta tonnia metallia saadaan ilmaan ja pysymään siellä. Kyse on siis pelosta tuntematonta kohtaan. Sitähän ihmiskunnan historiassa monet eivät olekaan kokeneet, eikun... Pelon lisäksi turbulenssi sekä laskeutuminen aiheuttaa minulle pahan olon. Vatsani kun on aivan käsittämättömän herkkä. Tästä selvennettäköön etten ole ollut ikinä vuoristoradassa sen takia.

Selviytyminen vaihe 1. Ennen lentoa.

Lentomukavuuteen kaikista eniten vaikuttaa hyvä suunnittelu. Mitkä lentoyhtiöt lentävät kohteeseen ja kuinka monella vaihdolla sinne pääsee. Budjettireissarin on hyvä muistaa mahtavat palvelut kuten vertaa.fi ja halvatlennot.fi. Ne vertaavat eri matkantarjoajien ja lentoyhtiöiden hintoja. Samalle lennolle kun nykyisin voi olla satojen eurojen erot matkantarjoajasta riippuen.

Suoralento vai välilaskujen kanssa? Suoralento on helppo, mutta useimmiten melko kallis valinta. Suorilla kannattaa panostaa lentoyhtiön valintaan, sillä useimmiten ne lennot ovat kaikista pisimpiä. 14 tuntia sillipurkissa ja yhteiseltä näytöltä tuleva Princess Diaries III alkaa tökkiä jo ensimmäisen tunnin aikana melko lujaa. Välilaskuilla matka kestää kauemmin, mutta pääsee lepäilemään ja haukkaamaan happea. Jos valilasku on yli 6 tuntia kannattaa kysellä yhtiösi tiskiltä hotellihuonetta. Sellaisen saa melko helposti ja maksutta. Lentopistepohatat ja maksullisten luottokorttien (Diners, AmEx) omistajat pääsevät loungeihin. Jos et kuulu heihin, ei kannata luovuttaa. Joskus pitkillä odotuksilla he heltyvät ja toisiin pääsee sisään melko kohtuullista korvausta vastaan. (kun vertaa mitä joutuu maksamaan lentokenttäravintolan annoksesta esim.) Ne ovat oikeita keitaita! On ruokaa, juomaa, netti, omat vessat ja joskus jopa suihkut!

Sitten ne lentoyhtiöt. Suomesta pääsee Aasiaan nykyisin helposti suorilla lennoilla, mutta hinta-(palvelun)laatu-suhde on melko onneton. Jalkatila on ahdas, viihdekeskus kehittyvä ja ainakin Bangkokin lennoilla ruokien välissä tilatut juomat sekä välipalat maksullisia. Suomesta kannattaneekin lentää kohteisiin Euroopan kautta. Itse osaan antaa hyviä vinkkejä vain Aasian suuntaan, sillä toiseen suuntaan emme lentäneet lainkaan. Palveluiltaan ja turvallisuudeltaan voin suositella lämpimästi Emirates Airlinesia, Etihad Airlinesia, Malaysian Airlinesia, Thai Airways ja Qatar Airwaysia. Palvelu on ystävällistä, kaikki  ruoat ja juomat kuuluvat hintaan (ja niitä tulee usein!) ja penkillä odottaa usein oman comfykit (kuulokkeet,lämpöiset sukat, korvatulpat, naamio, hampuharja, kosteuspyyhkeitä, peitto ja tyyny) Erityismaininta Emiraatille uusien koneiden economy -luokan tuoleista, joissa myös istuinosa liikkuu eteenpäin mahdollistaen paremmat unet ja mukavamman asennon selälle.
Ja jos voit, lennä business -luokassa. Hurjan leveät penkit kaatuvat nykyisin sängyiksi ja matkustusmukavuus nousee jälleen kerran uusiin ulottuvuuksiin. (Emiraateilla on Diamond -class, jonka omaan hyttiin kuuluu kylpyhuone suihkulla yms. tarpeellisella.)

Selviytyminen osa 2. Lennolle mukaan.

Matkamme aikana opin, että lennoilla palelen ja kuivun kuin orava talvella. Lentolaukun sisältö alkaa olla melkoisen vakio;

- kosteuttava nenäsuihke. Lisäilen tarvittaessa tai aina tunnin välein. Koneen tehokas ilmanvaihto kuivattaa nenän limakalvot joskus siihen pisteeseen, että kipu on sietämätön ja veri alkaa valumaan. (kosteuttavat silmätipat muuten teille piilolinssien käyttäjille tai kuivista silmistä kärsiville!) Itse käytän Naso NaCl ratiopharm 0,9%. Maksaa n. 7 euroa ja saa apteekista.
- kosteuttava voide käsille ja kasvoille. Levitän myös tunnin välein nenäsuihkeen yhteydessä. Suosittelen vaikkei tuntisi kuivuvansa. Ihanan raikastava tunne! Itse käytän Erisanin perusvoidetta. Muistathan että vierustoverisi saattaa olla hajuallerginen! Ole siis huomaavainen ja käytä vain hajusteetonta voidetta!
- Unisin yrttipilleri rentoutumiseen. Lennoilla ei saa käyttää nukahtamispillereitä hätätilanteiden tai veritulppariskin vuoksi, mutta unisin sisältää luontaisia yrttejä, jotka auttavat kehoa rentoutumaan. Kokeile ennen lentoa sopivuus itsellesi. Ostin myös Unital tabletteja, jotka lisäävät kehon melatoniinin tuotantoa. Minulle tuli tokkurainen ja ikävä olo. En siis käytä niitä lainkaan lennoilla.
-purkkaa avaamaan korvat
- särkylääkettä
- kurkkupastilleja. Ilmanvaihto aiheuttaa myös ikävää kurkkukipua.
-Villasukat!! Lämpöiset varpaat - lämpöinen keho. Villasukilla on myöskin rentouttava, kotomainen vaikutus.
-hyvä kirja ja lehtiä
- saronki. Käy peitosta tyynystä tai vaikkapa huivista.
-korvatulpat
-Sonyn lentokuulokkeet. Patterilla toimiva kohinan poistaja (noise cancelling headphones) on aivan mahtava! Lentokoneen kohina (ja naapurin muksun huuto)  häviää täysin. Kuulokkeilla on hieman hintaa, mutta vakuutan että ovat joka pennin arvoiset. Muista myös hommata lentoadapteri!
- bikinit ja t-paita, jos vaikka laukku jääkin omille teilleen.

Siinä minun laukkuni tärkeimmät. Viime lennolla oli mukana myös tabletti, jolle latasin Sinkkuelämää mukaan. Hömppää katsellessa menee aika nopeaan.

Selviytyminen osa 3. Lennolla.

Pitkillä lennoilla mukava vaatetus on selviytymisen perusta. Itse harrastan kerrospukeutumista. Parhaaksi todettu yhdistelmä on maximekko joustavasta kankaasta, kevyt neule ja huivi. Mekon alle voi sujauttaa legginsit koneessa, kohteeseen saavuttaessa riisuu ylimääräiset ja mekko on siisti ja kevyt tropiikkivaate. Kätevää, eikö?

Antilla on usein kollarit, t-paita ja huppari. Laukkuun lisäksi shortsit, jotka voi vaihtaa kentällä lämpöiseen päästessä.

Lennolla paikkojen valinta vaikuttaa mukavuuteen enemmän kuin arvata saattaa. Exit paikoilla on enemmän jalkatilaa kuin muilla, mutta joskus turvallisuussyistä penkkiä ei saa kallistettua taaksepäin. Sama homma vikariviläisillä - tosin ilman sitä ekstrajalkatilaa. Lapsiperheet taasen viihtyvät vessojen läheisyydessä yleensä osion ensimmäisessä rivissä, jossa taaperoilla on tilaa leikkiä jaloissa. Hyvät taaperoperheille, meluhaittaa muille. Koneen keskiosassa vessoille sekä koneen takaosaan hakemaan juotavia yms. on melko pitkä matka. Me olemme tykänneet olla koneen takaosiossa, jossa vessat ja juomat on lähellä mutta taaperot kaukana. Koneet pyritään täyttämään edestä ensin, joten useimmiten myös tyhjät penkit ovat takana. Siellä saattaa saada siis jopa oman penkkirivin käyttöönsä.


Tässä peruspiirteissään minun selviytymisoppaani pidemille ja miksei lyhyemmillekin lennoille. Lentomatkustaminen on oikeasti aika mukavaa ja ne pienetkin epämukavuudet voi hoitaa hyvällä valmistautumisella. Tärkein selviytymisvaruste on kuintekin hyvä matkakumppani viereisellä penkillä ja kohteen kuva kirkkaana mielessä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti